Hoe schoon is jouw airco?

Een airco is ideaal met de toch wel mogelijk hete zomers in Nederland. Heerlijke verkoeling op de hete zomerse dagen. Maar het is dan wel fijn dat die lucht die verkoeling biedt, ook schoon en fris is. Daarom is het belangrijk dat jij jouw airconditioning regelmatig onderhoudt en schoonmaakt.

Frisse lucht met een airco?
Een airco zorgt niet voor ‘frisse’ lucht, maar regelt enkel de temperatuur en/of de luchtvochtigheid in een ruimte. Ruikt een ruimte onfris, of wil je een ruimte ventileren, dan zul je dus een raam moeten openzetten, of gebruik moeten maken van een ventilatierooster.

Wel kan het een airco voor verfrissing zorgen. Dit is dan geen frisse lucht, maar gekoelde lucht. Belangrijk is dan wel dat de airco schoon is, zodat die lucht die de airco de ruimte in blaast, fris is. Zo voorkom je dat je last krijgt van vreemde luchtjes of allergieën. Hieronder lees je hoe je eenvoudig je airco schoon kunt maken.

Hoe maak je de airco schoon?
In principe is een airconditioning onderhoudsarm, maar zoals aangegeven, is het wel verstandig om deze af en toe te reinigen, zodat je ‘frisse’ lucht houdt. Een slecht onderhouden airconditioning kan diverse klachten veroorzaken, zoals brandende ogen en benauwdheidsklachten. Belangrijk is om de airco regelmatig te reinigen, zodat ophoping van schimmels en bacteriën voorkomen wordt.

Tip: je kunt je airco laten reinigen door Strooming.nl.

Luchtfilters airco reinigen
De luchtfilters van de airco kunnen stof uit de omgeving verzamelen. Wanneer de filters vol stof zitten, kan de werking ervan verminderen. Zorg dus dat je de luchtfilters regelmatig schoonmaakt, zodat de airco goed blijft functioneren.

Je kunt de luchtfilters eenvoudig schoonmaken door deze schoon te zuigen met de stofzuiger. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kun je de filters ook afspoelen met lauwwarm water. Zorg er wel voor dat je de filters goed laat drogen alvorens je ze terug plaatst! Een ander goed alternatief is het gebruiken van een stoomreiniger voor het schoonmaken van de filters. Hiermee wordt het filter vrij gemaakt van vuil en tevens bacteriën gedood.

Recommended Articles